Piikkarin piikkipesän korjaus

Jäällä potkiessa minulle on käynyt niin, että piikkarin piikkipesä on lähtenyt irti joko jalasta vasten vääntymällä tai tiukassa mutkassa juoksuaskeleita ottaissa. Yhden piikin puuttuminen ei vielä vaikuta kovinkaan paljon pitoon, mutta kun toinen lähtee irti piikkarit alkavat olla käyttökelvottomat kisakäyttöön.

Sisäinen insinööri nousi minusta jälleen pintaan ja ryhdyin korjaus puuhiin.

Periaatteena korjauksessa on, että poistetaan vanha piikkipesä poraamalla ja korvataan se piikkarin pohjan puolelta iskumutterilla. Iskumutterissa on sisäkierteet, joihin sitten lopuksi itse piikki voidaan kiinnittää. Iskumutterin pohjaan uppoavia väkäsiä kannattaa vääntää pienemmäksi, jolloin niiden kiinnitys pohjaan helpottuu.

Iskumutterin pysyminen pohjassa kiinni varmistetaan niin, että pohjan läpi porataan reikä vioittuneen piikkipesän tilalle. Ja vastakappaleena iskumutterille käytetään kuusiokoloruuvia, jossa on litteä kanta. Joka jää sitten kengänpohjallisen alle piiloon.

Tällaisia löytyy ainakin huonekaluista, joista itse otin käyttöön ja sahasin rautasahalla sopivan pituiseksi. Kuusiokoloruuvin on oltava riittävän lyhyt, että piikin kierteille riittää kiinnityksen tilaa.

Kun pohjaan on reikä porattu kiinnitettään iskumutteri pohjaan ja kuusiokoloruuvi piikkarin sisäpuolelta ja ryhdytään kuusiokoloavaimella kiristämään kiinni niin, että iskumutterin piikit uppoavat kumipohjaan.

Pysyvyyden varmistukseksi voi piikkien kierteisiin lisätä ruuviliimaa.