Potkujalkineet

Menneenä kesänä kokeilin potkujalkineena tavallisten lenkkarien lisäksi Adidaksen kevyitä maratontossuja, joilla pääosin kilpailin kesänaikana.

Lisäksi kokeilin formula henkisiä jäykkä pohjaisia McLaren Sportin kenkiä, jotka tuntuvat hyvältä ja vauhdikkailta lyhyissä vedoissa, mutta ovat äänekkäät sekä märällä asfaltilla niistä ei Porvoon maratonilla löytynyt kunnon pitoa.

Viimeisin viritys ovat piikkareista tehdyt potkukengät. Paikallinen suutari teki ne Health merkkisistä halvoista (10 €) pikajuoksupiikkareista jalkaan hyvin istuvat potkujalkineet. Nämä potkujalkineet valmistuivat vasta pari päivää ennen Pieksämäen SM-potkuja, joten kokemukset näistä potkujalkineista on jäänyt vähäiseksi vain 60 kilometrin mittaiseksi.

Näiden kolmen potkujalkineen pohjien jäykkyyden erot näkyvät yllä olevista kuvista.

Keposti käsitteli potkujalkineita numerossa 3 kesäkuu 2002 seuraavan tapaan.

Kengän pohjan tulisi olla mahdollisimman ohut jos et halua menettää matalan astinlaudan etua. Paksut pohjat nostavat tukijalan paikkaa ja kehon painopistettä. Pohjan paksuus päkiän kohdalla haittaa vähemmän kuin kantapäässä. Kantavaimennetut lenkkitossut eivät siis ole paras vaihtoehto potkujalkineiksi. Kantakiila saattaa kuitenkin helpottaa akillesjänteen ongelmista kärsiviä eritoten madalletulla Kickbikella paljon potkittaessa.

Muita potkujalkineen tärkeitä ominaisuuksia ovat jäykkyys ja keveys. Tukiominaisuudet eivät ole niin tärkeitä kuin juostessa. Jotta potkun voima välittyisi tehokkaasti alustaan ja välttääksesi jalkaterän liiallisen rasittumisen kengän keskiosan ei tulisi olla liian taipuisa. Vielä aivan viime aikoina parhaat potkijat käyttivät jäykkiä hiilikuitupohjallisia kengissään, mutta nyt näyttäisi päässeen vallalle käsitys että paras on kompromissiratkaisu missä elastisuus tulee jalkaterästä itsestään.

Jos haluat hyvän potkujalkineen suoraan kaupan hyllystä niin maratontossut joissa on jäykähkö pohja saattavat olla sopivat. Kilpakävelykengät voivat toimia myös mutta niiden valmistusmäärät ovat kovin pienet ja saatavuus sen mukainen. Mielenkiintoinen vaihtoehto saattaa olla jäykät skeittauskengät joiden kantakorotus on lähes olematon. Jalkineen valinnassa ei tietystikään voi antaa yhtä kaikille sopivaa merkkiä tai mallia.

Kovat potkumiehet voivat kertoa kuinka potkujalkineita voi viritellä. Esimerkiksi piikkareista voi hioa pois piikkipesät ja liimata tilalle kalliokiipeilijän kengän pohjakumia. Voit myös pyytää paikallista suutaria liimaamaan n. 4 mm paksua kumia potkukenkiesi päkiöihin.