Projekti Ennätystehdas

Idea lähteä mukaan Ennätystehdas –ohjelmaan tuli noin vuosi sitten eräs lauantai-ilta saunan jälkeen, kun TV:stä iski silmään mainos jossa etsittiin ennätystentekijöitä ohjelmaan. Ajattelin, että tässäpä mahtava mahdollisuus tuoda potkukelkkailua esille suurelle yleisölle.

Muutama vuosi aikaisemmin Immosen Kai oli samaisessa ohjelmassa potkinut 400 m maailmanennätyksen Kickbike potkulaudalla aikaan 42.12.

Potkukelkalla alamäkeen

Talven jo lähestyessä ideani kiertyi potkukelkkailun puoleen ja alamäki potkukelkkailun SM-kilpailuihin, jossa alamäkeä kiidetään alas marraskuussa Ylläksellä. Joten eihän siinä muuta auttanut kun kiteyttää idea muutamaan lauseeseen ja laittaa sähköpostilla ennätysidea ohjelman tuottajalle.

Lokakuun alussa sitten ohjelman tuottaja otti yhteyttä, että alamäkipotkukelkkailun uskottiin kiinnostavan myös ohjelman katsojia.

Esitin ideani toisille alamäkipotkukelkkailuun aikaisemmin osallistuneille ja tapahtumanjärjestäjälle. Siitä alkoi minulla muutaman kuukauden kestänyt selvittely ja järjestely rumba.

Tarkoitus oli että edellisvuoden kisojen neljälle parhaalle mitataan huippunopeus reitiltä GPS laitteella kilpailun yhteydessä, joka kuvataan edellä ajavasta moottorikelkasta ja parilla paikallaan olevalla kameralla. Porukalla sitten oli tarkoitus lähteä studio kuvauksiin Helsinkiin joulukuussa.

Stressitasoni nousi mitä lähemmäs marraskuun 26. päivä lähestyi. Reitiltä nimittäin puuttui edelleen lumi. Päivittäin aloin seurata sää tiedotusta sekä Tiehallinnon kelikameraa, mutta lunta ei vaan näkynyt.

Joten jouduimme hautaamaan idean yhteisellä päätöksellä 4 päivää ennen tapahtumaa.

Tuntui huonolta idealta lähteä ajamaan pohjoiseen ja todeta paikan päällä, että tämä ei onnistu turvallisesti. Kyllä luminen tie ja pehmeä lumipenkat luovat enemmän luottamusta kuin jäinen tumma tienpinta ja vihertävät pientareet.

Lunta kuitenkin satoi vain kaksi päivää ennen tapahtumaa ja Pesälän Matti kävi pokkaamassa alamäkipotkukelkkailun suomenmestaruuden ilman edellisvuosien vastusta.

Toinen mahdollisuus

Toukokuussa Ennätystehdas ohjelman tuottaja otti minuun yllättäen yhteyttä ja kysyi olisiko minulla edelleen ideoita ja halukkuutta ja tulla mukaan ohjelmaan.

Vuorokauden harkinnan ja ideoinnin jälkeen päätin yrittää uudelleen, mutta näin kesällä Kickbike potkulaudalla alamäkeen. Ensin netistä etsimään tietoa löytyykö tästä minkälaisia ennätyksiä, mutta onneksi sieltä ei löytynyt kun maininta potkulautailijasta, jolla GPS-laite oli seonnut tunnelista ja näyttänyt nopeudeksi 102 km/h. Tiedän, että lajin veteraanit kuten Vierikon Hannu ja Kuusiston Alpo ovat maailmanmatkoillaan pyyhältäneet vuoristoteitä hurjaa vauhtia alas, mutta halusin silti käyttää mahdollisuuden tuoda Kickbike potkulautailua esille televisiossa.

Seuraavaksi tein päätöksen, että tämä pysyy nyt henkilökohtaisen projektina, johon en sotke muita osallistujia. Kerroin kyllä projektista lajin harrastajille sekä yhteistyökumppaneilleni.

Tavoitteeksi asetin itselleni saavuttaa jossain lähialueen alamäessä yli 80 km/h nopeus turvallisesti. Sitten alkoi alamäkien etsintä lähialueilta Varkaudessa (Puurtilan silta 52 km/h), Leppävirralla (Heinävedentie 58 km/h) ja Joroisissa (Asematie 65 km/h).

Tämän jälkeen muistin Kallaveden kierroksella Uuhimäessä Kuopiossa potkitun ylämäen. Kävin katsastamassa sen ja totesin paikan sopivaksi ja laskuun turvalliseksi. Mäki on noin 600 metriä pitkä ja tienpinta oli kohtalaisen rullaava.

Sain projektiin yhteistyökumppaniksi Gobandit actionkameroiden maahantuojan ja sain heiltä käyttööni HD tason kameroita, joista yhden kiinnitin laskussa Kickbiken runkoon. Gobandit kameroissa on lisäksi sisäinen GPS, joten nopeus voidaan mitata ja kuvata samalla laitteella. Lisäksi kiitokset Varkauden Urheiluseurat ry:lle kahden videokameran lainasta.

Heinäkuun alussa Uuhimäessä kuvaustiiminäni toimivat Sami ja Joonas, joille suuri kiitos osallistumisesta projektiin. Ikean lihapullat eivät varmaankaan riittäneet korvaamaan tekemäänne hienoa jälkeä kameroiden takana. Itse laskun suoritin kuusi kertaa valitettavasti joka kerta edessä oli myös ylämäki kivuttavana.

Kuvausten jälkeen kokosin pätkistä parhaat palat ja lähetin ne muistikortilla ohjelman tuottajalle. Tämän jälkeen edessä oli vielä studio-osuuden kuvaukset elokuun alussa, heti Saksassa järjestettyjen potkulautailun MM-kilpailujen jälkeen.

Meikit naamaan ja menoksi

Studio kuvaukset suoritettiin Helsingissä Angel Studioilla, jonne saavuin Vantaalta Kickbikella rinkka selässä.

Ensimmäinen yllätys oli vastassa heti portaikossa, siellä kun seisoi seinän vieressä punainen Kickbike Sport G4. Myöhemmin ohjelman tuottajan kanssa jutellessa selvisi, että ohjelman toinen juontaja Eppu Salminen liikkuu sillä työmatkansa.

Odotustiloissa olikin jo toisiakin kuvauksiin kutsuttuja. Mukana oli nuori saappaanheittäjä, pari teekkari tyhjine tölkkeineen, Saharan halki juossut Jukka Viljanen ja minun suosikkini Peräsmies ja hänen huoltajansa piereskelyn SM-kisojen järjestäjä Seppo Kinnunen.

Sain muuten Sepolta kyydin kuvausten jälkeen Varkauteen. Kotimatkalla syntyi lentäviä lauseita kuten ”Kun tänään pieraisee Helsingissä, niin huomenna se on teeveessä”.

Esittelimme toisillemme taustamme ja aiheemme sekä allekirjoitimme tarvittavat paperit. Kohta meitä kutsuikin vuoron perään meikkaus ja sain elämäni ensimmäiset meikit naamaani.

Mertsi vai Eppu?

Ennen studioon astumista selvisi, että Salmisen Eppu hoitaa minun haastatteluni. Ja ehdin vaihtaa hänen kanssaan muutaman sanan potkulautailusta ennen kun minut ohjattiin mikitettynä valaistuun studioon lavasteiden keskelle.

Olin ennakkoon pohtinut mitä aion sanoa, mutta minulla ei ollut tietoa kysymyksistä joita Eppu tulee minulle tekemään. Mutta ei se mitään, ei Epullakaan ollut tietoa mitä taustatiimi oli suunnitellut aiheen alkujuonnoksi. Epun käydessä läpi tekstiä minä sain pikaiset ohjeet mistä tulen, mihin pysähdyn ja mikä on rintamasuunta.

Samalla ohjelman tuottaja sitten päätti, että tämä tulos on sitten ”suomen ennätys”. Pidetään tämä sana kuitenkin sitaateissa ja muistetaan, että kyseessä on viihdeohjelma.

Ja eikun kuvaukset käyntiin. Täytyy sanoa, että en tarkkaan muista mitä minulta kysyttiin ja mitä vastailin. Jotenkin keskustelumme lipesi myös potkukelkkailuun ja lopuksi hätäpäissäni menin lupaamaan, että talvella yritetään ennätysyritystä potkukelkalla alamäkeen.

Lopuksi tuli vielä kuvaaja, ottamaan yksilökuvat. Kun olimme pakkaamassa Kickbikea auton kyytiin, äänimies tulee sanomaan, että otetaanhan vielä tuo mikrofoni sinulta pois ennen kun lähdet kotimatkalle.

Mikä siis oli laskuni nopeus, no se selviää lauantai-iltana 22.9. Ennätystehdas-ohjelman jaksossa klo 19.30 alkaen.

Jakson voi katsoa Katsomossa kohdassa 9 min 55 sek.

Vähän tuli rikottua nopeusrajoitusta...

Oma leikkaus videosta. Ei aivan yhtätaidokas kun Ennätystehdas ohjelman tekijöiden, mutta nähtävissä Youtubessa.

Tässä Ennätystehdas ohjelman pätkä Youtubesta.

Lopuksi vielä mottoni, joka on ollut minulla www- sivuillani siitä asti kun aloin harrastaa potkukelkkailua ja potkulautailua Kickbikella.