Tee itse Potkukarpponen

Potkukelkkailussa pidon parantamiseksi voi kiinnittää kenkään erilliset jääraudat eli karpposet. Karpponen on kengänpohjan alle hihnoilla kiinnitettävä lumeen ja jäähän pureutuva nastoin, piikein tai metallihampaistoin varustettu kitkankappale. Valmiina näitä voi ostaa Kickbike Oy:n nettikaupasta.

Itse olen käyttänyt talvisin Kickbike Crossmaxilla potkiessa kaupasta ostettuja noin 5 euron hintaisia nastallisia liukuesteitä. Liukuesteen etuosa pujotetaan kengän varpaiden yli ja takaosa venytetään kannan taakse. Tällaisesta liukuesteestä rakentelin itselleni potkukarpposen lumella potkimista varten.

Ensimmäisessä vaiheessa poistin kumirungon päkiän kohdalta neljä nastaa. Nämä lähtevät irti ihan suurempaa väkivaltaa. Näitä nastan reikiä käytetään hyväksi kun jäärauta kiinnitetään kumirunkoon.

Jääraudat löysin viime talvena kirpparilta muutamalla kymmenellä sentillä. Kaupassa näiden hinta on noin 5 euroa.

Poistin alkuperäisen remmin kiinnitys systeemin ja porasin 4 kpl 5 mm reikää kumirungon reikien kohtiin.

Raudan kiinnitykseen kumirunkoon tarvitaan pultit ja muutterit, prikat sekä leikkarin vanhasta polkupyörän sisuskumista palaset. Muttereina kannattaa käyttää lukitusmuttereita, toisin kun kuvissa näkyy.

Sitten vain pultit reikiin ja rauta kiinni kumirunkoon.

Ensin kumirunkoa vasten kannattaa laittaa sisuskumin palanen sitten prikka ja lopuksi mutteri käännetään kiinni.

Ja eikun potkimaan !